CosmEthics: Lähes joka toisessa kosmetiikkatuotteessa on muovia

Meriroska_comethics
 

Kosmetiikan mikromuovit puhuttavat niin kuluttajia kuin päättäjiä, ja moni on heräämässä siihen, kuinka suuri merkitys arkisilla kulutustottumuksillamme on paitsi omaan, myös ympäristön terveyteen.

Paljon on puhuttu kuorintatuotteiden ja hammastahnojen muovirakeista eli mikromuovista, mutta muovia on kosmetiikassa muinakin komponentteina: makro-, nano- ja liukenevassa muodossa. Selvitimme tammikuussa CosmEthics-tietokannan tuotteiden muovipitoisuutta saadaksemme käsityksen siitä, kuinka iso osa kaupan kosmetiikkatuotteista sisältää muovia jossakin muodossa.

Kävimme läpi CosmEthicsin vuoden 2017 tuotteet, eli kaiken kosmetiikan, jonka käyttäjämme lisäsivät tietokantaamme vuonna 2017 ja joita on myyty EU-alueella vuoden 2017 aikana.

Vuoden 2017 otannassa analysoitiin 39 298 tuotetta. Niistä 45,98 % sisälsi vähintään yhtä tai useampaa muovikemikaalia.

Julkisen keskustelun ja tuotteiden markkinointiväittämien perusteella voisi olettaa, että muovin käyttö kosmetiikassa on vähenemään päin, mutta CosmEthics-tietokannan data näyttää trendin olevan päinvastainen. Verratessamme vuoden 2017 tuotteiden muovipitoisuuksia vuosien 2013–2016 koostumuksiin, saimme selville muovikemikaalien käytön kosmetiikassa kasvaneen. Vuosina 2013–2016 muovia oli 40,75 % tuotteista, nyt vastaava luku on 45,98 %.

Teollisuus on saattanut karsia esimerkiksi mikrohelmien käyttöä, mutta muovia muissa muodoissa on tullut tilalle.

meikit
 

Päivittäisillä kosmetiikkavalinnoillaan meistä jokainen voi olla pienentämässä oman kehon ja ympäristön muovikuormitusta, kunhan valitsee muovittomat tuotteet! Muovin tunnistaminen kosmetiikassa on vaan haastavaa sen vuoksi, ettei kuluttaja voi helposti tunnistaa muovikemikaaleja nimeltä. Kemikaaliryhmässä on aineita yli 500, eikä INCI-nimistä pysty päättelemään kemikaalia muoviksi.

cosmethics_aplikaatio
 

Mikäli haluat varmistaa, että käyttämäsi kosmetiikka on muovitonta, aktivoi CosmEthicsin muovilista. CosmEthics-sovellus on kuluttajille maksuton ja ladattavissa iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on aina muovitonta. Ole kuitenkin tarkkana sertifikaattien kanssa: viherpesu on yleistä, eikä luonnollisen näköinen tuote ole tae muovittomuudesta.

Katariina Rantanen
toimitusjohtaja ja perustaja, CosmEthics

Lue lisää CosmEthics-sovelluksesta >>

CosmEthics Facebookissa >>
Kosmetiikassa käytetty muovi ei välttämättä ole aina paljon puhuttua mikromuovia (< 5 mm), se voi olla myös makro- (> 5 mm), nano- tai liukenevaa muovia. Pakkauksen lupaus mikromuovittomuudesta ei siis välttämättä ole tae tuotteen muovittomuudesta! CosmEthicsin Facebook-sivulla voit osallistua keskusteluun siitä, tulisiko mikromuovittomaksi markkinoidun tuotteen olla koostumukseltaan kokonaan muoviton.

 

 


 

Julkaistu 12.7.2018 klo 12.08, päivitetty 16.8.2018 klo 15.22