Meriroskahaasteen 10 finalistia julkistettiin

Uutinen 2.5.2018 klo 10.23
 
 
Roskaa_Humallahti_Tuomas-Lahti_285x163px
Helsingin Humallahden kevättä. © Kuva: Tuomas Lahti

Meriroskahaasteen tuomaristo valitsi 10 lupaavinta ideaa kilpailun finaalivaiheeseen. Finalistit haluavat esimerkiksi kehittää muoville korvaavia materiaaleja, ratkaista mikromuoviongelmaa ja parantaa ympäristötietoisuutta. Suomen ympäristökeskuksen järjestämään kilpailuun ilmoitettiin mukaan 93 ratkaisua.

Tammikuussa käynnistyneen Meriroskahaaste-kilpailun finaaliin valittiin monipuolinen kattaus erilaisia aloitteita. Ne puuttuvat merten roskaantumisen eri vaiheisiin alkaen sen perimmäisistä syistä ja päättyen roskien poistamiseen ympäristöstä.

“Iloitsemme, että osallistujat lähtivät suurella joukolla ratkaisemaan yhtä aikamme kiperimmistä ympäristöongelmista ja olivat selvästi paneutuneet asiaan. Polttopisteessä näkyy muoviroska. Tuomaristo painotti sekä ratkaisujen vaikuttavuutta että toteutettavuutta, kuten ideoiden kypsyysastetta ja niiden takana olevaa tekijäjoukkoa. Finaalissa on mukana tutkijoita, keksijä, yrityksiä ja yhdistyksiä”, sanoo Meriroskahaasteen tuomariston jäsen, ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä.

Meriroskahaasteen voittaja tai voittajat julkistetaan elokuussa

Finalistit kehittävät seuraavaksi ideoitaan eteenpäin asiantuntijoiden avulla. Meriroskahaaste huipentuu 25.8.2018 Suomen luonnon päivänä, jolloin tuomaristo valitsee kilpailun voittajan tai voittajat. Voittaja tai voittajat saavat yhteensä 32 000 euroa ideansa toteuttamiseen, ja kolme finalisteista saa ilmaisen joukkorahoituskampanjan.

Finalistit valitsi kilpailun tuomaristo, johon kuuluvat Maj ja Tor Nesslingin säätiön tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola, Joukon Voiman toimitusjohtaja Jukka Kajan, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi, Demos Helsingin yhteiskehittämisen ja avoimen innovaatiotoiminnan johtaja Outi Kuittinen, ympäristöministeriön ympäristöneuvos Maria Laamanen ja SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.

Palkintosumman lahjoittavat Maj ja Tor Nesslingin Säätiö ja S-ryhmä. Joukkorahoituskampanjan lahjoittaa Joukon Voima. Kilpailun järjestää Suomen ympäristökeskus, ja toteuttajakumppaneita ovat ajatushautomo Demos Helsinki ja viestintätoimisto Kaskas Media.

Tietoa kilpailun finalisteista